Tystnaden

Tystnaden varade i 2 veckor och det har varit en intensiv och krävande tid, så min blogg var inte så högprioriterad. Men nu när kalas och en del av livets svårigheter är avklarade så kanske det börjar hända lite igen.

Imorgon kväll kl 21 sitter jag bänkad framför TV4+ för då är Leila Lindholm igång igen, den här gången har hon varit i Frankrike och bakat, så jag kommer få lite härliga tips. Finns du på facebook kan du gilla hennes sida (Leila Lindholm) som hon själv skriver på. Mycket härliga bilder på bakverk.

Nu är det fikadags!

Bloggtips!

Dagens bästa tips som jag hittade var från Sofias blogg. Det är ju perfekt att göra minimuffins i såna formar för de som vill ha mindre muffins.

Ett annat trevligt tips kommer ifrån addspirit som tipsade mig om rislampor som drivs av solenergi - I like it!

Glamourmammans salami- och brieostpaj förtjänar att bli omnämnd också, nu blev jag sugen!

Recept utan jäst

Jag har haft en liten bloggpaus, tror det är den kortaste någonsin. Har inte bakat så mycket utan samlat på mig lite roliga recept för att prova framöver:


Dinkelbröd utan jäst

5 dl Dinkelmjöl (inte dinkelsikt)
2 dl Grahamsmjöl
3 dl Rågsikt
2.5 dl Vetekross eller 4-kornskross
1 dl Vetegroddar eller hel linfrö
1 tsk Salt
4 tsk Bikarbonat
5 msk Brödkryddor
1 liter Filmjölk (gärna lättfil och det gör inget om filen är för gammal)
0.5 dl Sirap (gärna för mörkt matbröd)



Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en burk och de våta i en annan. Smörj två avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter. Stjälp ihop alla ingredienser och blanda väl. Fyll formarna med smeten. Dekorera gärna med solrosfrön.

Grädda ca 60-70 minuter. Provstick brödet. Blir ytan mörk - täck med bakplåtspapper.

TIPS! Du kan i princip laborera med alla typer av mjölsorter men du behöver vetemjöl eller Dinkelmjöl som bas. Likaså kan man fylla brödet med solroskärnor, dessa kan missfärgas under gräddningen så de blir gröna och det beror på bikarbonatet men är inget farligt. Prova gärna att lägga i flingor och mysli i smeten eller torkad frukt.




Grovt matbröd utan jäst (2 st)

3 ½ dl grovt rågmjöl
3 ½ dl vetemjöl special
1 dl linfrö
1 dl russin
1 dl solrosfrön
1 dl rågflingor, havregryn eller havrekli
1 dl rågkross
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl lingonsylt
½ dl mörk sirap
3 ½ dl filmjölk
2 ägg


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tag en annan skål och rör ihop de blöta ingredienserna. Blanda sedan ihop allt till en deg.

Häll degen i två avlånga 2 liters smorda former.
Placera formarna långt ner i ugnen på ett ugnsgaller och grädda bröden i ca 1 timme i 175 graders ugnsvärme.

Prova med en provsticka att det är torrt inuti innan du tar ut formarna.

Låt bröden svalna 5 -10 minuter innan du lägger på en bakhandduk.





Matbröd med filmjölk


9dl Rågsikt
1 1/2 msk Bakpulver
1 tsk Salt
½ msk Malda pomeransskal
5dl Filmjölk


Blanda rågsikt, bakpulver, salt och pomeransskal i en skål.
Tillsätt filmjölken.
Rör ihop allt till en deg,
Klicka degen i en smord form som rymmer ca 1 ½ liter.
Grädda i ugn vid 200 grader i ca 60 minuter.
Låt brödet kallna under bakduk.




Filmjölksbröd i långpanna

1 l filmjölk
1 kg rågsikt
1 kkp vetemjöl
2 1/2 dl sirap
2 tsk brödkryddor
3 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
Så här gör du:

Blanda alla ingredienser.
Platta ut i smord långpanna.
Grädda i 100 grader i cirka 45 minuter. Höj till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter




Vikingabröd

5 dl rågsikt/mjöl/grahamsmjöl
2 dl      mjölk/vatten
1 tsk      salt

Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg.
Rulla dem till bollar och platta till dem så att de är ungefär en halvcentimeter tjocka.
Stek dem 1-2 minuter på varje sida, tills de är fina och lite hårda.




Medeltidsbröd (GI)

Ugnsvärme 225 grader. Tidsåtgång 10 min.

1 ägg
2 dl vatten
1 dl grädde
1/2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2.5 dl grovt rågmjöl

Blanda ihop ägg, vatten, grädde ordentligt.
Rör i resten utom grova rågmjölet.
Blanda i rågmjölet .
Gör platta kakor.



Scones

4 deciliter vetemjöl
1/2 tesked salt
1 matsked socker
2 teskedar bakpulver rågade
50 gram smör
2 deciliter mjölk

Blanda de torra ingredienserna i matberedaren.
Tillsätt smöret skuret i mindre bitar.
Kör maskinen tills det blivit smuligt.
Blanda i mjölken och kör till en deg. Den är ganska kladdig.
Ta upp degen direkt på mjölat bakbord.
Dela i 2 lika stora delar, forma 2 runda kakor och skär ett kryss i dem.
Lägg dem på plåt med bakplåtsduk eller papper.
Grädda i 250 grader mitt i ugnen i cirka 12 minuter.

Detta är en liten sats, men den kan lätt dubbleras. Sådant här bröd ska helst ätas direkt när det fortfarande är ljummet.




Honungsbröd

9 dl rågsikt
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1/2 dl honung
2 msk apelsinjuice, koncentrerad
5 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser.
Värm honung och rör ner tillsammans med apelsinjuice och filmjölk.
Rör om ordentligt. Degen ska vara lite kladdig.
Häll degen i en smord 1 1/2 liters form.
Grädda i 200 grader cirka 45 minuter. Känn efter med provsticka.





Ja, det var det som jag hunnit samla ihop som vänner har testat och hittat. Det är för varmt för att baka idag så det blir en avslappnad dag för att jaga skugga och svalka till vovven.

RSS 2.0